preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega

Login

Facebook
 
 
Raspored zvonjenja

Sat

Od... do... Odmor
PRIJE PODNE
1. 08.00 - 08.45 5
2. 08.50 - 09.35 10
3. 09.45 - 10.30 15
4. 10.45 - 11.30 5
5. 11.35 - 12.20 5
6. 12.25 - 13.10  
POSLIJE PODNE
1. 13.30 - 14.15 10
2. 14.25 - 15.10 15
3. 15.25 - 16.10 5
4. 16.15 - 17.00 5
5. 17.05 - 17.50 5
6. 17.55 - 18.40  
Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 10. 2011.

Ukupno: 6112664
Ovaj mjesec: 3931
Ovaj tjedan: 1372
Danas: 2

Za djecu i roditelje

Obrazovanje

Sportska događanja
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sva bogatstva jabuke
Autor: Administrator , 7. 2. 2012.

Autor: Robert Majetić
Redovita konzumacija jabuka blagotvorno utječe na naše zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma. Svojim visokovrijednim sastojcima jabuka zaslužuje titulu kraljice među voćem, a visoko mjesto među prehrambenim namirnicama potvrđuju i nutricionisti koji svakome preporučuju 30 do 40 kilograma godišnje.

Iako se od oko 8000 poznatih sorti pojedine jabuke po sastavu ponešto razlikuju, može se reći da 100 g jabuke sadrži otprilike 84,1 g vode, 14,9 g ugljikohidrata, 0,3 g bjelančevina, 0,4 g masti i 2,3 g prehrambenih vlakana. Od vitamina su prisutni A i C te vitamini B grupe, a od minerala kalij, kalcij, fosfor, željezo, natrij, magnezij, cink te elementi u tragovima - bakar i mangan.

Visokim sadržajem vode jabuka utažuje žeđ i nadoknađuje tekućinu, a ugljikohidratima glukohom, fruktozom i saharozom opskrbljuje organizam energijom, sprječavajući umor i gubitak koncentracije.

Jabuka povoljno djeluje na srce i krvožilni sustav te pomaže kod sprječavanja začepljenja krvnih žila, smanjujući rizik tromboze. Zbog sadržaja pektina i tanina djeluje na sniženje kolesterola i triglicerida, a isto tako djeluje i sprječavanje nastanka ateroskleroze. Sadržaj kalcija i fosfora osigurava povoljan utjecaj na izgradnju kostiju i zuba, a fluor pomaže u sprječavanju karijesa, istodobno jačajući zubno meso i održavajući usnu floru. Ona se također preporučuje i u prehrani kod bolesti žuči, debelog crijeva te vrijeda na želucu.

Jabuka se najčešće konzumira sirova (oguljena ili neoguljena), što je i najzdravije, ali se također može i kuhati, peći, sušiti i prerađivati u sok. Preporučuje se kao samostalan obrok jer tako prolazi kroz želudac za dvadesetak minuta, pa se sve hranjive tvari izuzetno brzo resorbiraju. To je dobro znati jer ukoliko se jabuka uzima s drugom hranom, ona će se zadržati u želucu i do nekoliko sati te će doći do fermentacije i gubitka većine vrijednih sastojaka.

Usprkos svim njenim vrijednostima, jabuka u našoj prehrani ne zauzima mjesto koje zaslužuje. Podaci govore da se u Hrvatskoj godišnje konzumira samo 16,5 kilograma jabuka po osobi. Stoga vam preporučujemo da već od danas promijenite svoje prehrambene navike te da redovito konzumirate ovo zdravo i dragocjeno voće.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju