Sat |
Od... do... | Odmor |
PRIJE PODNE | ||
1. | 08.00 - 08.45 | 5 |
2. | 08.50 - 09.35 | 10 |
3. | 09.45 - 10.30 | 15 |
4. | 10.45 - 11.30 | 5 |
5. | 11.35 - 12.20 | 5 |
6. | 12.25 - 13.10 | |
POSLIJE PODNE | ||
1. | 13.30 - 14.15 | 10 |
2. | 14.25 - 15.10 | 15 |
3. | 15.25 - 16.10 | 5 |
4. | 16.15 - 17.00 | 5 |
5. | 17.05 - 17.50 | 5 |
6. | 17.55 - 18.40 |
Iako se od oko 8000 poznatih sorti pojedine jabuke po sastavu ponešto razlikuju, može se reći da 100 g jabuke sadrži otprilike 84,1 g vode, 14,9 g ugljikohidrata, 0,3 g bjelančevina, 0,4 g masti i 2,3 g prehrambenih vlakana. Od vitamina su prisutni A i C te vitamini B grupe, a od minerala kalij, kalcij, fosfor, željezo, natrij, magnezij, cink te elementi u tragovima - bakar i mangan.
Visokim sadržajem vode jabuka utažuje žeđ i nadoknađuje tekućinu, a ugljikohidratima glukohom, fruktozom i saharozom opskrbljuje organizam energijom, sprječavajući umor i gubitak koncentracije.
Jabuka povoljno djeluje na srce i krvožilni sustav te pomaže kod sprječavanja začepljenja krvnih žila, smanjujući rizik tromboze. Zbog sadržaja pektina i tanina djeluje na sniženje kolesterola i triglicerida, a isto tako djeluje i sprječavanje nastanka ateroskleroze. Sadržaj kalcija i fosfora osigurava povoljan utjecaj na izgradnju kostiju i zuba, a fluor pomaže u sprječavanju karijesa, istodobno jačajući zubno meso i održavajući usnu floru. Ona se također preporučuje i u prehrani kod bolesti žuči, debelog crijeva te vrijeda na želucu.
Jabuka se najčešće konzumira sirova (oguljena ili neoguljena), što je i najzdravije, ali se također može i kuhati, peći, sušiti i prerađivati u sok. Preporučuje se kao samostalan obrok jer tako prolazi kroz želudac za dvadesetak minuta, pa se sve hranjive tvari izuzetno brzo resorbiraju. To je dobro znati jer ukoliko se jabuka uzima s drugom hranom, ona će se zadržati u želucu i do nekoliko sati te će doći do fermentacije i gubitka većine vrijednih sastojaka.
Usprkos svim njenim vrijednostima, jabuka u našoj prehrani ne zauzima mjesto koje zaslužuje. Podaci govore da se u Hrvatskoj godišnje konzumira samo 16,5 kilograma jabuka po osobi. Stoga vam preporučujemo da već od danas promijenite svoje prehrambene navike te da redovito konzumirate ovo zdravo i dragocjeno voće.