preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega

Login

Facebook
 
 
Raspored zvonjenja

Sat

Od... do... Odmor
PRIJE PODNE
1. 08.00 - 08.45 5
2. 08.50 - 09.35 10
3. 09.45 - 10.30 15
4. 10.45 - 11.30 5
5. 11.35 - 12.20 5
6. 12.25 - 13.10  
POSLIJE PODNE
1. 13.30 - 14.15 5
2. 14.20 - 15.05 10
3. 15.15 - 16.00 15
4. 16.15 - 17.00 5
5. 17.05 - 17.50 5
6. 17.55 - 18.40  
Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 10. 2011.

Ukupno: 5705160
Ovaj mjesec: 4533
Ovaj tjedan: 365
Danas: 365

Za djecu i roditelje

Obrazovanje

Kutak za roditelje

Roditelj, saveznik, pomagač, vođa i prijatelj

Suradnja roditelja i škole

  Koliko god vremena učitelji provodili s djecom u školi i što god radili da ih odgoje u duhu tolerancije, multikulturalnosti i cjeloživotnog učenja, presudnu ulogu u razvijanju dječjih vrijednosti ipak ima njihova obitelj - roditelji, skrbnici, bake i djedovi, oni s kojima su odrasli.

Ukorak s našom djecom

Mi, roditelji i učitelji, u duhu promjena koje se školstvu iz dana u dan događaju i u želji da zajednički usmjeravamo mlade ljude k pronalaženju pravih životnih vrijednosti tebamo biti partneri i primjerom pokazati što je to timski rad i što nam on dobroga donosi. Od iznimne važnosti za opstanak odgojno-obrazovnog partnerstva jesu redoviti susreti odgajatelja i obrazovatelja. Četiri puta godišnje na roditeljskim sastancima, i prema potrebi na redovitim informacijama, minimum je koji zadovoljava.

Roditeljski sastanci

uistinu su dobra prilika da čujete koji koristan savjet, ali i porazgovarate s ljudima s kojima sigurno imate nešto zajedničko s obzirom na to da odgajate djecu iste dobi i vrlo sličnih interesa. Na roditeljskim sastancima možemo dogovarati zajedničke projekte, razmjenjivati važne informacije koje se tiču cijelog razreda, obrazovati se, upoznavati i surađivati. Ne biste trebali izbjegavati sastanke misleći kako su oni gubljenje vremena i kako na njima ništa novoga nećete naučiti. Neki roditelji toliko nisu voljeli školu u doba kada su i sami bili školarci da ju i danas obilaze u širokom luku. Drugi se ne slažu s ostalim roditeljima, te zbog toga ne dolaze na sastanke. Zvučat ću grubo, ali ne mogu prešutjeti da su to previše sebični razlozi za izbjegavanje jedne od rijetkih prilika koja vam se pruža da se obrazujete i usavršavate za najljepši, ali i najteži poziv u životu - roditeljstvo.

Individualni sastanci

- prigoda su da redovito nadzirete napredovanje svoga potomka, jer, vjerovali ili ne, njima je do toga jako stalo. Prolaze li s odličnim ili manje odličnim uspjehom, vole znati koliko se brinete i da vas zanima kakvi su u školi. Za dobru suradnju s nama razrednicima pokušajte kad god je to moguće poštovati naše radno vrijeme i dolaziti na informacije u ono vrijeme koje smo za to odredili. Želite li doći u školu, a vrijeme određeno za informacije vam nikako ne odgovara, najavite se i dogovorite neko drugo vrijeme koje će razrednik posvetiti samo vama.

Partneri i prijatelji

Budimo partneri i prijatelji koji zajednički vode djecu na izlete i ekskurzije. Skrbimo o izgledu i opremljenosti škole u kojoj pola dana proboravi vaše dijete. Sudjelujmo timski u organizaciji proslava, humanitarnih akcija, zabava, maskenbala. Cijenimo i podupirimo jedni druge. Omalovažavamo li mi školu kao instituciju i pokazujemo li otvoreno negodovanje prema suradnji s učiteljima, isto će činiti i naša djeca.
Surađujmo, poštujmo jedni druge, vjerujmo u mlade naraštaje! Nama je možda njihova matematika jako teška, no mnogima su od nas moderni mobiteli prava enigma, internet još uvijek svjetsko čudo, a iPod nepoznanica. Njima ne. Suvereno vladaju tehnologijom, izrađuju power point prezentacije, prebacuju s harda na USB, snimaju filmove, dosnimavaju zvukove. Milina ih je promatrati, a pravi izazov pokušavati ići ukorak s njima.
Bilo bi još ljepše i plodnije kada bi se sve, ili barem većina obitelji, aktivno i suradnički uključile u avanturu zvanu odgoj i obrazovanje djece i mladih. Ukoliko već nisu (a ima onih koji jesu), trebali bi uskočiti u naš vlak ili nas barem pričekati na nekoj od sljedećih postaja i u nekoliko jednostavnih koraka postati roditelj, saveznik, pomagač, vođa, prijatelj.

autor: Ivana Marinić, prof.

RAZNI MATERIJAL - stisni sliku i aktiviraj dokument                                                                                            

 

Kako uspješnije učiti

Škola za roditelje

Sigurnost djece na internetu

Želim zdravo rasti

Mediji kao sredstvo odgoja i sredstvo zlostavljanja

Kako postati bolji učenik - roditeljska podrška

Disciplina s ljubavlju

Priprema djece za školu

Kalendar zdravlja 2012.- obitelj

Zdrav sam tako mi treba

-vodič za mlade

-vodič za roditelje

 

Poticanje kreativnosti kod djece

Dogovaranje i pregovaranje u obitelji

Obitelj najjače sredstvo u borbi protiv ovisnosti

PISMO 1.

PISMO 2.

ZANIMLJIVI ČLANCI ... sigurno ima nešto i za vas...smiley

IZOSTANCI UČENIKA
Administrator / datum: 10. 2. 2012. 20:50

2. DIO  -  IZ   S T A T U T A

                OSNOVNE ŠKOLE ANTUNA KANIŽLIĆA, POŽEGA


[OPŠIRNIJE]Pet jezika ljubavi
Administrator / datum: 6. 2. 2012. 18:59

Osjećate li se koji puta u razgovoru s djetetom kao da govorite različitim jezicima? Jeste li razmišljali angažirati prevoditelja? Takva situacija može biti izuzetno frustrirajuća i obeshrabrujuća kako za roditelje tako i za djecu. Želite li uspješno komunicirati sa svojom djecom, trebate naučiti njihov emocionalni jezik.


[OPŠIRNIJE]Kako odgojiti zdravo i odgovorno dijete
Administrator / datum: 2. 2. 2012. 21:36

Najvažnije je pitanje svakog roditelja kako odgojiti zdravo i odgovorno dijete. Svi roditelji pokušavaju naći pravi odgovor od momenta rođenja djeteta pa sve do dana kada se ono osamostali.

S odgojem se ne kreće u određenim godinama, već od samog početka.


[OPŠIRNIJE]Prezaštitnički i dominantni roditelji čine djecu nesretnom
Administrator / datum: 2. 2. 2012. 19:18

Jedan od osam tinejdžera nesretan je jer roditelji odlučuju umjesto njega, a oko deset posto djece boji se osamostaljivanja zbog pogrešnog odgoja, otkriva studija
 


[OPŠIRNIJE]Povezani s djetetom
Administrator / datum: 30. 1. 2012. 20:59


[OPŠIRNIJE]Obiteljske večere pozitivno utječu na ponašanje djece
Administrator / datum: 30. 1. 2012. 20:02

Trudim se da barem vikendom svi zajedno ručamo ili večeramo, rečenica je koju često čujemo. Činjenica je da je blagovanje za istim stolom već stoljećima jedna od onih tekovina koja zbližava članove obitelji i daje im mogućnost da razgovaraju i podijele sve radosti i tuge. Sada je jedna studija dokazala da zajedničko ručanje ili večeranje ima višestruke benefite za razvoj djece.


[OPŠIRNIJE]Kako postati bolji učenik - RODITELJSKA PODRŠKA
Administrator / datum: 24. 1. 2012. 13:07

Želite li pametno, ustrajno, zrelo, strpljivo,
samopouzdano, uspješno dijete?
Sigurno i vaše dijete želi takvog roditelja.


[OPŠIRNIJE]Kakvi smo roditelji?
Administrator / datum: 6. 2. 2012. 18:49

Ne postoje dobri i zli roditelji. Svi roditelji žele biti 'dobri', ali to ne uspijeva svima. Ali ne zato što imaju loše namjere i želje, već zato što zanemaruju sebe i svoj razvoj, odnosno premalo pažnje posvećuju sebi i nisu u potpunosti svjesni što se događa s njima i njihovom djecom.


[OPŠIRNIJE]Kako reagirati na dječje laži
Administrator / datum: 2. 2. 2012. 19:54

Kad roditelji otkriju da im dijete laže kod njih se javljaju različite emocije:  nevjerica, ljutnja, zabrinutost, zbunjenost. Nema roditelja koji nije svoje dijete ulovio u laži. Sitne laži počinju oko treće godine. Od samog početka potrebno je usaditi sjeme pravih vrijednosti u našu djecu. Treba im objasniti razlike između dobrog i lošeg, između prihvatljivog i neprihvatljivog.


[OPŠIRNIJE]Teorija izbora u odnosu prema tinejdžeru
Administrator / datum: 16. 1. 2012. 14:41

Iako vjerojatno tako ne mislite, ali slagati se s tinejdžerom nije ništa teže sada nego dok je ona ili on bio mlađi. Činjenica da imate poteškoća u odnosu sa svojim tinejdžerom posljedica je vašeg ponašanja prema njemu. Tinejdžer se ponaša drugačije jer je stariji i osjeća se važnim. Njegovo je izazivajuće ponašanje normalno.

http://www.skole.hr


[OPŠIRNIJE]Voće, povrće i orašasti plodovi
Administrator / datum: 2. 5. 2012. 11:48

U zadnje vrijeme sve se više priča o tome da treba slušati svoje tijelo, znači ako vam se jede neka namirnica za koju mislite da baš i nije najbolja za unos u organizam, poslušajte što vam tijelo govori i pojedite ju. Naime kao što svemu u životu postoje granice tako postoje i u prehrani, gdje se ne morate ustručavati od neke hrane koja i nije najzdravija samo da ju ne konzumirate svaki dan.


[OPŠIRNIJE]Kako pomoći svome djetetu da zastupa sebe?
Administrator / datum: 25. 4. 2012. 10:52

teen

   To u velikoj mjeri ovisi o roditeljima.

     Što vi kao roditelj  možete učiniti?

                        Čuvajte vaše granice!

Dijete uči putem uzora. Najjače sredstvo učenja je neverbalna komunikacija. Najvažnije je ono što dijete vidi.

 

[OPŠIRNIJE]"Djeci su potrebne granice, a ne pravi kraljevski tretman"
Administrator / datum: 11. 4. 2012. 10:05

   Sve više roditelja se prema djeci ponaša kao prema prinčevima i princezama. Djeci su potrebne granice, a veliku ulogu pritom igra društvo čija je zadaća odgojiti ga u odgovornog pojedinca. Problem su roditelji koji umjesto da jasno odrede što se smije, a što ne, nagradama potkupljuju djecu kako bi se smirila i ispoštovala zadano, tvrdi dr. Mary Bousted iz britanskog Udruženja učitelja i lektora. 


[OPŠIRNIJE]Razvoj samopoštovanja
Administrator / datum: 9. 4. 2012. 17:06

     Samopoštovanje je slika o sebi. To je način na koji vrednujemo ono što činimo, ono što jesmo i rezultate koje postižemo. Djeca od roditelja i drugih značajnih osoba iz njihova života traže potvrdu da su voljena, važna, sposobna. Zbog toga značajnu ulogu u nastanku pozitivne slike kod djece imaju roditelji i druge odrasle osobe koje brinu o njima.


[OPŠIRNIJE]Zahvalnost
Administrator / datum: 9. 4. 2012. 16:01

  Što znači ta riječ? Izgleda lijepo. Ali i teško.

Možda se sjećate kako su vam nekad govorili:
Budi zahvalna za to što si dobila!

Budi sretan zbog toga što imaš!

 Kad su nam to govorili? Zašto?

http://www.zdrav-zivot.com.hr


[OPŠIRNIJE]Vječne svađe među braćom i sestrama
Administrator / datum: 5. 4. 2012. 11:49

 

S pažljivim navođenjem i mnogo razumijevanja, možete njihove svađe i svoje „glavobolje“ smanjiti na najmanju moguću mjeru, što će na kraju biti na zadovoljstvo svih strana
 

Zašto se braća i sestre svađaju? Zašto između njih od najranijeg djetinjstva postoji rivalstvo koje ponekad u većoj ili manjoj mjeri postoji cijeli život? 

[OPŠIRNIJE]Kakav ste tip roditelja?
Administrator / datum: 4. 4. 2012. 11:35

Saznajte i temeljna načela koja bi trebao znati svaki roditelj tinejdžera

 

Zar svi imamo tako slabo pamćenje da smo zaboravili kakvi smo bili kao tinejdžeri? Ili da budem preciznija, plašimo li se pri pomisli da će se naša djeca ponašati na isti način kao i mi u toj dobi? To je doista zastrašujuće.
 
http://zena.hr

[OPŠIRNIJE]Uskršnje dekoracije – igrajmo se s djecom
Administrator / datum: 31. 3. 2012. 12:14

Uskrs je prilika da se zajedno s njima poigrate i dekorirate svoj dom. Evo par primjera koji će razveseliti vašu djecu


[OPŠIRNIJE]Priručnik za roditelje o sigurnijem Internetu za djecu i mlade
Administrator / datum: 8. 2. 2012. 19:05

Nove tehnologije sastavni su dio svakodnevnog života vašeg djeteta i njegove generacije. Bez obzira sjedi li vaše dijete kod kuće za računalom ili se nalazi u školi, na igralištu, u šetnji s prijateljima, ono je stalno dostupno jer je svojim mobilnim uređajem povezano s cijelim svijetom 24 sata na dan.


[OPŠIRNIJE]Agresivno dijete
Administrator / datum: 2. 2. 2012. 20:00

Agresivno ponašanje djece predstavlja veliki problem odgajateljima i roditeljima. Takvo ponašanje teško je i za samo agresivno dijete. Ono razvija negativnu sliku o sebi: vršnjaci ga počinju izbjegavati i odbacivati ili se s njim druže samo zbog straha, odrasli ga često kažnjavaju i nazivaju «zločestim» te samo sebe počinje doživljavati na taj način, ponašajući se onako kako se od njega očekuje.


[OPŠIRNIJE]Izvanškolske aktivnosti - kada, koliko često i što je najbolje za dijete?
Administrator / datum: 30. 1. 2012. 21:31

Odlasci na igralište u slobodno vrijeme djeci danas sve više zamjenjuju strukturirane izvanvrtićke ili izvanškolske aktivnosti. Umjesto u park, dijete će otići na nogomet gdje umjesto igre koju stvaraju djeca, postoji barem jedna odrasla osoba koja djecu nadzire i stalno upućuje na pravila igre. Pri tome se može bitno osiromašiti dječja spontanost, kreativnost, mašta.


[OPŠIRNIJE]Domaća zadaća
Administrator / datum: 30. 1. 2012. 20:48

U ovom članku saznat ćete kako se mogu riješiti problemi koji nastanu kad dijete ne piše ili neredovito, neuredno i sporo piše zadaću.


[OPŠIRNIJE]Igra je djetetov rad. Dajmo im više prostora za maštu i kreativnost
Administrator / datum: 30. 1. 2012. 14:20

Igra je stvaralačka aktivnost, svaki put drugačija, neponovljiva, koja najviše odgovara djetetovoj prirodi, zakonitostima njegova razvoja i omogućuje mu da se razvija i odrasta u jedinstvu i skladu tjelesnog, intelektualnog, socijalnog i emocionalnog. Igra je slobodna, spontana aktivnost koja proizlazi iz unutrašnje djetetove potrebe. Igra je prerađena stvarnost u skladu sa dječjim doživljajem.


[OPŠIRNIJE]KAKO USPJEŠNIJE UČITI
Administrator / datum: 18. 1. 2012. 14:02


Tvoj uspjeh u školi najviše ovisi o tome kako i koliko učiš.
Znači, ovisi o TEBI!
Vjeruj u sebe!
Svatko može biti uspješan, samo se treba potruditi!


[OPŠIRNIJE]KAKO POMOĆI DJETETU DA (P)OSTANE DOBAR UČENIK, na prijelazu iz 4. u 5. razred OSNOVNE ŠKOLE
Administrator / datum: 16. 1. 2012. 15:10

Kad djeca završe prva četiri razreda roditeljima se često nameću razna pitanja i nedoumice:
Da li je potrebno i dalje voditi neprekidan nadzor i kontrolu nad školskim napretkom?


[OPŠIRNIJE]Lijepo ponašanje
Administrator / datum: 10. 1. 2012. 12:47

Bonton za tinejdžere

Vjerojatno nekada ne znaš kako bi se ponašao – treba li dati drugima prednost, treba li ponuditi pomoć, kako se ponašati u kinu u određenim situacijama, kamo ide ubrus kad jedeš u restoranu? Zato bonton ima za sve unaprijed razrađena pravila ponašanja koja ti mogu uvelike olakšati svakodnevicu


[OPŠIRNIJE]Čarobne riječi
Administrator / datum: 6. 1. 2012. 16:11

Imamo  li dobru namjeru pri odgoju djeteta i nastojimo li ga naučiti  najuzornijem ponašanju i pravilima (za koja znamo), ali ih se sami ne pridržavamo… posljedice su nam poznate...


[OPŠIRNIJE]Sigurnost djece na Internetu
Administrator / datum: 3. 1. 2012. 12:52

Iako je Internet jedan od velikih izuma čovječanstva koji pomaže u širenju znanja i informacija  te olakšava komunikaciju među ljudima, njegovo korištenje nije uvijek bezopasno.  Kako se zaštiti od potencijalnih problema i opasnosti na Internetu, pročitajte u nastavku.


[OPŠIRNIJE]Djeca ovisnici o medijima
Administrator / datum: 3. 1. 2012. 12:26

Djeca ovisnici o medijima: Više od tisuću učenika deset dana bez TV-a. Jesu li izdržali?

Svaki drugi osnovnoškolac na internetu provede više od sat vremena dnevno, s tim da gotovo 8 posto djece za računalom provede od tri do pet sati, a 5,7 posto njih i više od pet sati. Kada nisu na internetu, djeca najčešće gledaju u ekran televizora ili svog mobitela.

Izvor:http://www.jutarnji.hr


[OPŠIRNIJE]Roditeljstvo ?!
Administrator / datum: 3. 1. 2012. 10:34

• Jesmo li svjesni značenja i težine ove riječi?

• Jesmo li svjesni odgovornosti koju nosi u sebi?

• Jesmo li, zapravo, svjesni da je roditeljstvo dar koji smo dobili na poklon, a trebamo ga ukrasiti duginim bojama zajedničke suradnje nas i naše djece? (I.Filipović)


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju