preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega

Login

Facebook
 
 
Raspored zvonjenja

Sat

Od... do... Odmor
PRIJE PODNE
1. 08.00 - 08.45 5
2. 08.50 - 09.35 10
3. 09.45 - 10.30 15
4. 10.45 - 11.30 5
5. 11.35 - 12.20 5
6. 12.25 - 13.10  
POSLIJE PODNE
1. 13.30 - 14.15 5
2. 14.20 - 15.05 10
3. 15.15 - 16.00 15
4. 16.15 - 17.00 5
5. 17.05 - 17.50 5
6. 17.55 - 18.40  
Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 10. 2011.

Ukupno: 5696629
Ovaj mjesec: 4467
Ovaj tjedan: 686
Danas: 96

Za djecu i roditelje

Obrazovanje

Kutak za roditelje

Roditelj, saveznik, pomagač, vođa i prijatelj

Suradnja roditelja i škole

  Koliko god vremena učitelji provodili s djecom u školi i što god radili da ih odgoje u duhu tolerancije, multikulturalnosti i cjeloživotnog učenja, presudnu ulogu u razvijanju dječjih vrijednosti ipak ima njihova obitelj - roditelji, skrbnici, bake i djedovi, oni s kojima su odrasli.

Ukorak s našom djecom

Mi, roditelji i učitelji, u duhu promjena koje se školstvu iz dana u dan događaju i u želji da zajednički usmjeravamo mlade ljude k pronalaženju pravih životnih vrijednosti tebamo biti partneri i primjerom pokazati što je to timski rad i što nam on dobroga donosi. Od iznimne važnosti za opstanak odgojno-obrazovnog partnerstva jesu redoviti susreti odgajatelja i obrazovatelja. Četiri puta godišnje na roditeljskim sastancima, i prema potrebi na redovitim informacijama, minimum je koji zadovoljava.

Roditeljski sastanci

uistinu su dobra prilika da čujete koji koristan savjet, ali i porazgovarate s ljudima s kojima sigurno imate nešto zajedničko s obzirom na to da odgajate djecu iste dobi i vrlo sličnih interesa. Na roditeljskim sastancima možemo dogovarati zajedničke projekte, razmjenjivati važne informacije koje se tiču cijelog razreda, obrazovati se, upoznavati i surađivati. Ne biste trebali izbjegavati sastanke misleći kako su oni gubljenje vremena i kako na njima ništa novoga nećete naučiti. Neki roditelji toliko nisu voljeli školu u doba kada su i sami bili školarci da ju i danas obilaze u širokom luku. Drugi se ne slažu s ostalim roditeljima, te zbog toga ne dolaze na sastanke. Zvučat ću grubo, ali ne mogu prešutjeti da su to previše sebični razlozi za izbjegavanje jedne od rijetkih prilika koja vam se pruža da se obrazujete i usavršavate za najljepši, ali i najteži poziv u životu - roditeljstvo.

Individualni sastanci

- prigoda su da redovito nadzirete napredovanje svoga potomka, jer, vjerovali ili ne, njima je do toga jako stalo. Prolaze li s odličnim ili manje odličnim uspjehom, vole znati koliko se brinete i da vas zanima kakvi su u školi. Za dobru suradnju s nama razrednicima pokušajte kad god je to moguće poštovati naše radno vrijeme i dolaziti na informacije u ono vrijeme koje smo za to odredili. Želite li doći u školu, a vrijeme određeno za informacije vam nikako ne odgovara, najavite se i dogovorite neko drugo vrijeme koje će razrednik posvetiti samo vama.

Partneri i prijatelji

Budimo partneri i prijatelji koji zajednički vode djecu na izlete i ekskurzije. Skrbimo o izgledu i opremljenosti škole u kojoj pola dana proboravi vaše dijete. Sudjelujmo timski u organizaciji proslava, humanitarnih akcija, zabava, maskenbala. Cijenimo i podupirimo jedni druge. Omalovažavamo li mi školu kao instituciju i pokazujemo li otvoreno negodovanje prema suradnji s učiteljima, isto će činiti i naša djeca.
Surađujmo, poštujmo jedni druge, vjerujmo u mlade naraštaje! Nama je možda njihova matematika jako teška, no mnogima su od nas moderni mobiteli prava enigma, internet još uvijek svjetsko čudo, a iPod nepoznanica. Njima ne. Suvereno vladaju tehnologijom, izrađuju power point prezentacije, prebacuju s harda na USB, snimaju filmove, dosnimavaju zvukove. Milina ih je promatrati, a pravi izazov pokušavati ići ukorak s njima.
Bilo bi još ljepše i plodnije kada bi se sve, ili barem većina obitelji, aktivno i suradnički uključile u avanturu zvanu odgoj i obrazovanje djece i mladih. Ukoliko već nisu (a ima onih koji jesu), trebali bi uskočiti u naš vlak ili nas barem pričekati na nekoj od sljedećih postaja i u nekoliko jednostavnih koraka postati roditelj, saveznik, pomagač, vođa, prijatelj.

autor: Ivana Marinić, prof.

RAZNI MATERIJAL - stisni sliku i aktiviraj dokument                                                                                            

 

Kako uspješnije učiti

Škola za roditelje

Sigurnost djece na internetu

Želim zdravo rasti

Mediji kao sredstvo odgoja i sredstvo zlostavljanja

Kako postati bolji učenik - roditeljska podrška

Disciplina s ljubavlju

Priprema djece za školu

Kalendar zdravlja 2012.- obitelj

Zdrav sam tako mi treba

-vodič za mlade

-vodič za roditelje

 

Poticanje kreativnosti kod djece

Dogovaranje i pregovaranje u obitelji

Obitelj najjače sredstvo u borbi protiv ovisnosti

PISMO 1.

PISMO 2.

ZANIMLJIVI ČLANCI ... sigurno ima nešto i za vas...smiley

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Kako odgojiti zdravo i odgovorno dijete
Autor: Administrator , 2. 2. 2012.

Najvažnije je pitanje svakog roditelja kako odgojiti zdravo i odgovorno dijete. Svi roditelji pokušavaju naći pravi odgovor od momenta rođenja djeteta pa sve do dana kada se ono osamostali.

S odgojem se ne kreće u određenim godinama, već od samog početka.


Evo nekoliko taktika koje vam mogu pomoći u svakodnevnom životu.

Izbacite televizor iz spavaće sobe

Televizori trebaju biti u zajedničkim obiteljskim prostorijama. Ukoliko je televizor u njihovoj spavaćoj sobi vi kao roditelj opće nemate nadzor što dijete gleda.

Također istraživanja su pokazala da djeca koja imaju televizor u svojim spavaćim sobama su sklonija debljanju jer je više gledaju, a istovremeno najčešće i nešto grickaju. I zadnje ali nezanemarivo; ukoliko postavite televizor u dječju sobu na taj način vi se otuđujete od djece te provodite manje vremena zajedno

Ograničite djetetu izbor

Neiskusan roditelj će upitati svog četverogodišnjaka što želi obući, međutim postavljanjem neodređenog pitanja svom djetetu dajete neograničen izbor te vjerojatno tako malo dijete će pokušati složiti inače nespojive kombinacije.

Prava taktika je da djetetu posložite dvije odjevne kombinacije, te mu dati mogućnost izbora. Isto pravilo vrijedi kada dijete pitate za večeru, pitanje „Što želiš za večeru?“ zamijenite pitanjem „ Da li večeras želiš tjesteninu ili špinat?“

Nemojte se miješati u bratske i sestrinske svađe

Ne miješajte se u svađe svoje djece, osim ukoliko ne mislite da bi jedno drugo mogli ozbiljno ozlijediti. Međusobne svađe uče ih komunikacijskim vještinama, kao što je iznošenje zahtjeva, kompromis i obuzdavanje ljutnje. Ukoliko pak uočite da svađa ne prestaje, pošaljite ih u odvojene sobe dok se ne smire.

Uključite djecu u kućanske poslove

Dijete već sa navršene dvije godine može vam pomagati u kućanskim poslovima jer na taj način se uče odgovornosti te da ne uzimaju sve zdravo za gotovo. Djeca od 2-4 godine mogu sami pospremiti svoje igračke, mogu pomoći u postavljanju stola ili staviti prljavo rublje u koš za rublje. Djeca od 5-7 godina mogu pomoći u raspremanju stola, mogu isprazniti perilicu posuđa, usisati kuću ili pak obrisati prašinu. Djeca od 8-10 godina trebala bi znati sama pospremiti svoj krevet, pomoći vam iznijeti vrećice iz automobila nakon kupovine u kuću. Djeca starija od 11 godina su sposobna za  obavljanje gotovo svih kućanskih poslova. Većina djece te dobi već samostalno i sa užitkom mogu pripremiti jednostavan obiteljski obrok.

Otvorite djeci bankovni račun

Ako je vaše dijete adolescentske dobi bilo bi dobro da prestanete s džeparcem, te umjesto toga; otvorite im bankovni račun s određenom sumom novca te ih obavijestite koje sve troškove samostalno trebaju pokriti tim novcem (izlasci, odjeća, mobitel).


Odredite pravila

Trebate odrediti pravila ponašanja te se tih pravila pridržavati. Ukoliko vaše dijete izrazi želju za tetovažom čije je uklanjanje poslije teško i skupo trebate jasno reći ne i tog se stava pridržavati.

Razgovarajte o spolnim odnosima

Djetetu adolescentske dobi dajte do znanja da mogu sa vama otvoreno razgovarati o spolnim odnosima bez straha od osuđivanja a vaše strane.

Izbjegnite međusobno udaljavanje

Što su roditelji bliži sa svojom djecom u adolescentskoj dobi, ta djeca su manje sklona da skrenu sa pravog životnog puta. Pokušajte jednom tjedno sa svojim djetetom otići u kupovinu, kino ili na utakmicu.

Razgovarajte sa djecom o njihovoj budućnosti

Djeca starosti od deset godina su već dovoljno stara da počnu razmišljati o svojoj budućnosti te razumijevati vrijednost obrazovanja.  Istraživanja pokazuju da djeca koja mogu predočiti svoju budućnost manje sklona napraviti greške kao npr. prerana trudnoća ili neko kriminalno djelo.Izvor: /www.moje-dijete.net
[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju