preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega

Login

Facebook
 
 
Raspored zvonjenja

Sat

Od... do... Odmor
PRIJE PODNE
1. 08.00 - 08.45 5
2. 08.50 - 09.35 10
3. 09.45 - 10.30 15
4. 10.45 - 11.30 5
5. 11.35 - 12.20 5
6. 12.25 - 13.10  
POSLIJE PODNE
1. 13.30 - 14.15 10
2. 14.25 - 15.10 15
3. 15.25 - 16.10 5
4. 16.15 - 17.00 5
5. 17.05 - 17.50 5
6. 17.55 - 18.40  
Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 10. 2011.

Ukupno: 6105306
Ovaj mjesec: 2939
Ovaj tjedan: 222
Danas: 5

Za djecu i roditelje

Obrazovanje

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Voće, povrće i orašasti plodovi
Autor: Administrator , 2. 5. 2012.

U zadnje vrijeme sve se više priča o tome da treba slušati svoje tijelo, znači ako vam se jede neka namirnica za koju mislite da baš i nije najbolja za unos u organizam, poslušajte što vam tijelo govori i pojedite ju. Naime kao što svemu u životu postoje granice tako postoje i u prehrani, gdje se ne morate ustručavati od neke hrane koja i nije najzdravija samo da ju ne konzumirate svaki dan.


Kad pričamo o zdravoj prehrani, u zadnje vrijeme sve se više spominje mediteranska kuhinja koju mnogi preporučaju, pogotovo ako želite imati zdravo srce i manji rizik obolijevanja od bilo kojeg oblika raka.

Mediteranska kuhinja preporuča uzimanje što više voća, povrća i naravno orašastih plodova za koje se smatra da imaju visok udio masnoća, ali da se ne zabunite, radi se o nezasićenim masnoćama što je ipak velika razlika. Naime mediteranska prehrana pored puno vježbe podrazumijeva konzumiranje prije svega biljne hrane, kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i kao što smo rekli orašaste plodove.

Bez obzira na mediteransku prehranu u zadnje vrijeme sve se više priča o zdravoj prehrani, odnosno o prednostima nekuhane hrane, odnosno sirove koja podrazumijeva voće, povrće i sjemenke. Kako nebi došlo do nesporazuma, naravno da nije dobro jesti samo to, opet podsjećamo kako moraju postojati granice, pa tako i kod sirove hrane.

Smatra se kako sirova hrana obiluje potrebnim nutrijentima koji organizmu osigurava potrebne minerale, vitamine i esencijalne nutrijente sa jako malo kalorija. Pored nutrijenata, sirova hrana obiluje vlaknima, koji su jako bitni iz razloga što sprečavaju konstipaciju, smanjuju probavne tegobe, snižavaju kolesterol te kontroliraju šećer u krvi.

Još jedan razlog zašto sirova hrana treba biti dio naše prehrane je i što obiluje vodom, a to je bitno iz razloga zato što hrana koja obiluje vodom pomaže da dulje zadržite osjećaj sitosti i na taj način postižete kontroliran unos kalorija.

Preporučamo da ako niste veliki ljubitelj povrća, ili generalno nekuhane hrane, da si priuštite barem jednom na tjedan, obrok koji sadrži voće, povrće, klice ili orašaste plodove.

 

 Izvor :http://www.ekologija.com.hr/





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju