2023-10-26 21:57:06

Fizika u kuhinji

Fizika je svuda oko nas, čak i u kuhinji, gdje su sedmi razredi koristili svoje znanje o masi i mjerama kako bi stvorili ukusne kolače.

Učenici su se upustili u avanturu istraživanja kako različite mjerne jedinice utječu na kvalitetu njihovih slastica. Prvo, proučavali su masu osnovnih sastojaka poput brašna, šećera i maslaca. Koristeći koncepte fizike, naučili su kako precizno izmjeriti svaku komponentu kako bi postigli željeni okus i teksturu kolača. Također su istraživali kako promjene u masi utječu na krajnji proizvod. Učenici su se suočili s izazovom pretvaranja različitih mjernih jedinica, poput grama, kako bi pravilno dozirali sastojke. Ovdje su primijenili svoje matematičke vještine koristeći formule i omjer kako bi održali ravnotežu sastojaka. Osim toga, shvatili su važnost preciznosti u mjerenju kako bi spriječili neželjene promjene u receptu. Cijeli proces stvaranja kolača postao je prilika za praktičnu primjenu fizike u svakodnevnom životu. Učenici su ne samo usavršili recept, već su i stekli dublje razumijevanje važnosti mase i mjera u kuhinji. Ova aktivnost ne samo da ih je povezala s temeljnim konceptima fizike, već je i unaprijedila njihove vještine u rješavanju stvarnih problema. Sada, s ponosom mogu reći da su pravi majstori i majstorice kuhinje uz pomoć svojih fizikalnih znanja.

                                                                   Nataša Mikuš, učiteljica Fizike

 


Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega