2015-05-31 13:49:46

Slatki dan u našoj Školi

27.svibnja 2015. bio je najslađi dan ove školske godine. Naime, učenici i učitelji prezentirali su eTwinning projekt „Down the chocolate road – Putovima čokolade“ koji je pokrenula učiteljica Geografije Ana Pejković.

Cilj ovoga projekta, kojemu je glavni motiv čokolada, bio je povezati naše učenike s vršnjacima euroskih gradova u kojima se također proizvodi čokolada pa su nam se pridružile škole partneri iz Poljske, Češke i Italije. Projekt je započeo u siječnju ove godine, a završio prezentacijom uradaka učenika naše Škole i škola partnera. U njega je bilo uključeno više od 70 učenika koji su međusobno komunicirali putem Twinspacea.

Cijela komunikacija odvijala se na engleskom jeziku, a na njemu su rađeni i svi materijali. Bila je ovo idealna prilika da učenici utvrde i pokažu svoje znanje engleskog jezika jer je svatko dobio priliku sudjelovati i pokazati što može i zna.

Projekt se odvijao u okviru nastave Geografije, Povijesti, Engleskog jezika, Biologije i Informatike. Učenici su istraživali povijest čokolade, način na koji čokolada nastaje, tj. kako se proizvodi, proučavali sastojke čokolade, njezine dobre i loše strane, a posjetili su i tvornice čokolade u svojim gradovima.

Na samom početku ukratko o projektu rekle su nam nešto učiteljice Ana Pejković, koja je pokrenula projekt, i Dunja Šaro-Vojvodić, čijom je zaslugom projekt uspješno proveden na engleskom jeziku. Učenica Anja Sedlaček projekt je predstavila na engleskom jeziku.

                  

Luka Korov i Ana Šimunović predstavili su logo koji su izradili za projekt, a nakon toga uslijedilo je predstavljanje zemalja partnera i njihovih uradaka: škole iz Attigliana u Italiji, škole iz Varšave u Poljskoj, škole iz Nakla u Poljskoj te škole iz Kromeriža u Češkoj Republici.

Detaljnije su predstavljeni radovi naših učenika. Vidjeli smo film koji su snimili na engleskom jeziku, a uz pomoć učiteljice Dunje Šaro-Vojvodić i učitelja Igora Soldića, o našoj Školi i gradu. Prisjetili smo se posjeta tvornici Zvečevo i svega što smo tamo naučili o čokoladi i povijesti proizvodnje čokolade u Požegi. Učenik Karlo Maček predstavio nam je poster i umnu mapu o tvornici koju su izradili na nastavi Povijesti.

Učenik Josip Bošnjak predstavio je prezentaciju o sastavu i svojstvima čokolade na engleskom jeziku, a Matej Grbić kviz u kojemu smo vidjeli na koje sve načine čokoladu možemo uključiti u planove i programe naših nastavnih predmeta.

Najopsežniji posao napravili su biolozi. Uz pomoć učiteljice Biologije Danijele Stanić učenici su istražili kakve učinke čokolada ima na naše tijelo i raspoloženje. Naučili su da je čokolada vrlo zdrava. Ona potiče lučenje hormona sreće i djeluje na to da se osjećamo sretno, ali u konzumiranju treba biti oprezan jer pretjerana konzumacija može dovesti i do ovisnosti koje se teško riješiti. Učenici su također istražili sastav čokolade, tj. aditive koji se u čokoladi nalaze. Ukazali su nam na opasne aditive koji se nikako ne bi smjeli koristiti u prehrambenim proizvodima, a koji se nalaze u nekim čokoladama poznatih i priznatih hrvatskih i svjetskih proizvođača čokolada koje rado konzumiramo. Vođeni tim saznanjima, učenici su pokušali i uspjeli izraditi svoju čokoladu bez ikakvih aditiva. Sve to predsavili su nam učenici Hana Novak, Barbara Soldo, Petra Peić, Maja Mustapić, Anja Sedlaček i Karlo Maček.

Sam kraj prezentacije projekta bio je najzabavniji. Budući da smo sa zemljama partnerima razmijenili slatke čokoladne pakete, imali smo priliku kušati raznorazne čokolade i čokoladne kolače. Svi smo se složili u jednome: sve su čokolade fine, ali naša, školska je uvjerljivo najfinija!

Sigurni smo da će ovo poučno i slatko iskustvo svim sudionicima ostati u sjećanju.

 


Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega