2014-10-16 08:29:00

Slatki muzej u gostima

7.listopada 2014.
Mirisi su se širili školskom kuhinjom, šuljali stubama i zauzimali svaki kutak školskog prostora. Nešto se fino kuhalo u školi.

Muzej u loncu je u okviru Dječjeg tjedna radionicom izrade zaboravljenih jela poput popare, kipfelkoha i marmelade od mrkve učenike naše Škole naučio puno toga o prošlosti i običajima Požege i okolnih sela. Starinska tradicionalna seoska jela koja su nekoć pravile naše bake, sada su pripremali učenici drugih do šestih razreda. U razgovoru s učenicima saznali smo da im je bilo zabavno i poučno.

Lara i Ela sjajno su se zabavile. Napravile su kolač od kruha, pekmeza i jaja. Izrazile su mišljenje i želju da se u Školi održava više ovakvih događanja.

Svi znamo da su šefovi najpoznatijih i najboljih svejtskih kuhinja većinom muškarci. I u ovoj radionici sudjelovali su dečki. Mihael je jean od njih.

-Kuhanje me zanima. Želio bih postati kuhar. Jako mi se svidjelo sudjelovati u ovoj radionici.-izjavio je dok je pomagao u pripremanju i kuhanju pekmeza od mrkve.

Učiteljice Elvira Baričevac i Valentina Mirković pomagale su u pripremanju i kuhanju jela, ali i uživale u kušanju istih. Uz njih su kušačice dječjih kuharskih delicija bile i naše tete kuharice, tajnica, računovotkinje. Svi su se složili da im jela, osobito popara (prženi kruh na masti), bude sjećanja na djetinjstvo.

I djeca i odrasli složili su se kako treba biti više ovakvih događanja u Školi.

Za one koji vole istraživati, preporučamo posjet mrežnoj stranici 
http://www.muzejuloncu.com/index.php?option=com_content&view=article&id=78:popara-i-kiflkoh-zavodljivi-okusi-staroga-kruha&catid=13&Itemid=148
na kojoj možete saznati više o starim tradicionalnim jelima požeškoga kraja.

Slatki muzej, nema što!

Helena Katalinić, 8.d

                                                                                  Novinarska skupina


Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega