preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega

Login

Facebook
 
 
Raspored zvonjenja

Sat

Od... do... Odmor
PRIJE PODNE
1. 08.00 - 08.45 5
2. 08.50 - 09.35 10
3. 09.45 - 10.30 15
4. 10.45 - 11.30 5
5. 11.35 - 12.20 5
6. 12.25 - 13.10  
POSLIJE PODNE
1. 13.30 - 14.15 10
2. 14.25 - 15.10 15
3. 15.25 - 16.10 5
4. 16.15 - 17.00 5
5. 17.05 - 17.50 5
6. 17.55 - 18.40  
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 10. 2011.

Ukupno: 6106872
Ovaj mjesec: 4505
Ovaj tjedan: 329
Danas: 113

Za djecu i roditelje

Obrazovanje

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Čokoladni raj
Autor: Marija Čuljak, 19. 3. 2015.

Ako pitate djecu, ali i odrasle, koji desert najviše vole, većina će odgovora biti – čokolada. Čokolada popravlja raspoloženje i mami osmijeh na lice.

Osmijeh na lice našim učenicima izmamila je obavijest da će posjetiti čokoladni raj - Zvečevo, požešku tvornicu čokolade čiji su proizvodi poznati diljem svijeta. U sklopu eTwinning projekta „Putevima čokolade“ , koji je pokrenula nastavnica Geografije u našoj Školi Ana Pejković, učenici osmih razreda koji rade na projektu uputili su se 18.ožujka 2015. u tvornicu. Posjet tvornici dogovorila je nastavnica Pejković s gospodinom Draganom Bartolovićem.


U Zvečevu nas je dočekala gđa Svjetlana  Škrabal . Prvo su se učenici upoznali s tvornicom i njezinim postrojenjima na maketi. Iznenadila ih je veličina i rasprostranjenost tvorničkih zdanja. Potom su se zaputili u prostor restorana gdje je gđa Škrabal održala predavanje i upoznala nas s poviješću tvornice i postupkom izrade čokolade.

Saznali smo da tvornica radi od 1921. godine, prvotno kao tvornica alkoholnih pića, a zatim kao tvornica čokolade i bombona , od 1934.godine kada sklapa ugovor sa švicarskom tvrtkom Nestle. Tijekom godina tvrtka se razvijala i osvajala, uz domaće, i svjetsko tržište, a svoj vrhunac doseže proizvodnjom prve čokolade s rižom na svijetu – svima dobro poznate Mikado čokolade.

Zanimljivo je bilo vidjeti kako se proizvodi čokolada. Iako u pogon učenici nisu smjeli radi oštrih higijenskih propisa, naša domaćica detaljno je opisala i pokazala postupak proizvodnje čokolade – od uzgoja kakaovca, temeljnog sastojka dobre čokolade, do konačnog proizvoda koji pronalazimo na policama u prodavaonicama. Učenici su saznali da je zvečevačka čokolada u potpunosti proizvedena u Požegi, to jest da tvornica ne kupuje gotovu čokoladnu masu, već proizvodi svoju. Upravo je zbog toga okus zvečevačke čokolade drugačiji i prepoznatljiv i to joj daje kvalitetu.

No svakako je najbolji dio posjeta bila degustacija čokolade. Iako je svatko od nas nebrojeno puta uživao u raznim okusima ove čokolade, opet smo rado pojeli Mond i Mikado čokolade kojima su nas počastili naši domaćini.

U znak zahvalnosti što su nas primili i podijelili s nama svoja  iskustva, poklonili smo  Zvečevu pjesmu „Moja Požega“ koju je napisala, a prilikom posjeta i pročitala, učenica Sara Šimunović. Također smo im poklonili i kostime zvečevačkih proizvoda koje su izradili i na ovogodišnjem maskenbalu nosili učenici 8.a razreda i njihova razrednica Renata Marinić.   

Sve viđeno i čuto bit će iskorišteno kao dragocjen materijal u našem međunarodnom projektu. Zahvaljujemo se još jednom gospodinu Bartoloviću i gospođi Škrabal na gostoprimstvu i nadamo se da ćemo pridonijeti  reklami Zvečeva putem ovog našeg projekta.

                                                                                  Valentina Čurčić, prof.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju