preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega

Login

Facebook
 
 
Raspored zvonjenja

Sat

Od... do... Odmor
PRIJE PODNE
1. 08.00 - 08.45 5
2. 08.50 - 09.35 10
3. 09.45 - 10.30 15
4. 10.45 - 11.30 5
5. 11.35 - 12.20 5
6. 12.25 - 13.10  
POSLIJE PODNE
1. 13.30 - 14.15 10
2. 14.25 - 15.10 15
3. 15.25 - 16.10 5
4. 16.15 - 17.00 5
5. 17.05 - 17.50 5
6. 17.55 - 18.40  
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 10. 2011.

Ukupno: 6101966
Ovaj mjesec: 6392
Ovaj tjedan: 742
Danas: 70

Za djecu i roditelje

Obrazovanje

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Terenska nastava u Austriju
Autor: Valentina Čurčić, 11. 5. 2017.

Učenici polaznici izborne nastave Njemačkoga jezika drugu su godinu za redom proveli terensku nastavu u Austriji. Ovoga puta odredište su im bili Riegersburg, austrijsko mjesto poznato po tvornici čokolade Zotter, te Graz. 


Ispred škole smo put Austrije pošli u ranim jutarnjim satima. Cijelim nas je putem pratila kiša, no ona nije utjecala na raspoloženje učenika koji su bili uzbuđeni što će posjetiti tvornicu čokolade u kojoj će moći kušati različite vrste čokolada. Već na samom ulazu u tvronicu vidjelo se da ovo nije još jedna u nizu uobičajenih, sivih tvornica. Zgrada u kojoj je smještena dizajnerski je izgrađena i uređena, s puno mašte i kreativnosti.  Tvornica je izvana »ukrašena« raznobojnim površinama i skulpturama. U predvorju smo dobili keramičku žlicu za kušanje čokoladnih smjesa. Pogon u kojemu su smješteni strojevi i radnici zaštićen je staklenim pregradama kroz koje smo mogli vidjeti kako nastaje čokolada. Prva postaja u tvornici bila nam je kino-sala u kojoj smo pogledali kratki dokumentarac na njemačkom jeziku o uzgoju kakaovca u Latinskoj Americi i u Indiji, odakle se nabavlja kakaovac za proizvodnju čokolada u ovoj tvornici. Naime, svi sastojci za ove čokolade proizvedeni su ekološki. Po izlasku iz kina na prvoj izložbenoj postaji mogli smo kušati suha kakaova zrna, a zatim i masu od čistog kakaa bez ikakvih dodataka koja je jako gorka i uopće ne podsjeća na čokoladu.Na sljedećim postajama iz staklenih fontana mogli smo kušati tekuće čokoladne smjese, s dodanim začinima i različitim postotkom kakaa. U dugačkom hodniku kušali smo gotove Zotter čokolade, nekoliko desetaka različitih okusa. Hodnik vodi u Čokoladni bar u kojem  smo, pored čokolada, uživali i u mnogobrojnim vrstama čokoladnih napitaka koje smo mogli pripremiti sami. Na kraju puta po tvornici došli smo u prodavaonicu u kojoj smo mogli kupiti sve te čokolade koje smo kušali tijekom obilaska.

Nakon obilaska tvornice krenuli smo dalje, put Graza. Graz je i danas pojam grada u koji se ide u kupovinu jer obiluje brojnim trgovačkim centrima. No mi smo uz pratnju vodiča prošetali samim središtem grada. Obišli smo glavni trg, gradsku vijećnicu, operu, vidjeli glockenspiel zvono pa mostom preko rijeke Mure, na kojemu su zaključani brojni lokoti zaljubljenih, došli do podnožja brda na kojemu se nalazi Schlossberg – prekrasan vidikovac s kojega se pruža pogled na cijeli grad. Liftom smo se popeli gore, uživali u pogledu na kišom okupan Graz te se uspinjačom spustili dolje. 

Budući da je kiša neumorno padala, a učenici trebali odraditi svoje zadatke pripremljene za ovu terensku nastavu, odlučili smo posjetiti jedan trgovački centar kako bi u zatvorenom proveli intervjue s izvornim govornicima njemačkoga jezika i ispunili svoje radne listiće. No nešto nismo znali: u zatvorenim prostorima ne smiju se provoditi nikakve ankete niti intervjui koji nisu prethodno najvaljeni. Na to nas je upozorio zaštitar u centru. Upozorenje smo prihvatili, ispričali se, a učenici su na listićima riješili one zadatke u kojima nije bilo potrebno razgovarati s prolaznicima.

Vrijeme je na ovoj terenskoj nastavi jao brzo prošlo. Nakon kratke okrijepe i odmora krenuli smo put Požege, umorni, ali bogatiji za još jedno iskustvo i puni dojmova stečenih u tvornici čokolade i šetnji Grazom. Veselimo se sljedećoj godini i novoj terenskoj nastavi u Austriju. 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju