preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Kanižlića Požega

Login

Facebook
 
 
Raspored zvonjenja

Sat

Od... do... Odmor
PRIJE PODNE
1. 08.00 - 08.45 5
2. 08.50 - 09.35 10
3. 09.45 - 10.30 15
4. 10.45 - 11.30 5
5. 11.35 - 12.20 5
6. 12.25 - 13.10  
POSLIJE PODNE
1. 13.30 - 14.15 10
2. 14.25 - 15.10 15
3. 15.25 - 16.10 5
4. 16.15 - 17.00 5
5. 17.05 - 17.50 5
6. 17.55 - 18.40  
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 10. 2011.

Ukupno: 6107351
Ovaj mjesec: 4981
Ovaj tjedan: 805
Danas: 176

Za djecu i roditelje

Obrazovanje

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Djeca koja pomažu roditeljima u kuhanju jedu više povrća
Autor: Administrator , 7. 5. 2014.

Foto: Thinkstock / Guliver/Thinkstock ThinkstockDjeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od djece koja ne sudjeluju u kuhanju, pokazalo je istraživanje tvrtke Nestlé. U sklopu istraživanja provedenog u Nestléovu istraživačkom centru u Lausannei uspoređene su namirnice koje djeca biraju kada sudjeluju u pripremi obroka s onima za koje se odlučuju kada u pripremi ne sudjeluju


Ukupno 47 roditelja s djecom u dobi od šest do 10 godina pripremalo je obroke od različitih namirnica, kao što su pohana piletina, salata, cvjetača i tjestenina. Tako je od ukupnog broje djece pola pomagalo roditeljima u pripremi obroka dok se druga polovica igrala.
 
'Djeca koja su kuhala sa svojim roditeljima pojela su veći dio svog obroka i značajno veće količine povrća. Rezultati ukazuju na to da uključivanje djece u pripremu obroka može pomoći u razvijanju zdravih prehrambenih navika te povećanju unosa povrća kod djece', rekao je nutricionist dr. Klazine van der Horst, voditelj tima znanstvenika koji su proveli istraživanje. 
 
Djeca koja su pripremala obrok s roditeljima pojela su gotovo 76 posto više salate i 27 posto više piletine te su ukupno unijela oko 25 posto više kalorija od djece koja nisu sudjelovala u pripremi. Istraživanje je također pokazalo kako pomaganje u pripremi obroka podiže samopouzdanje kod djece i stvara osjećaj ponosa. 
 
'U današnje vrijeme djeca se hrane lošije nego ikad, stoga je jako važno da roditelji posvete više pozornosti pravilnoj prehrani i stvaranju dobrih prehrambenih i životnih navika kod svoje djece. Uključivanje djece u proces pripremanja hrane ima pozitivan utjecaj na unos hrane, a predstavlja i kvalitetan oblik obiteljskog druženja', izjavila je Aleksandra Malešević, nutricionistica tvrtke Nestlé za regiju. 
 
Postoji, također, i veza između ukupnog vremena koje se provede u pripremi obroka i vremena provedenog 'za stolom'. Ovo istraživanje pokazalo je kako djeca koja borave u kuhinji više vremena posvećuju samom obroku i više uživaju dok ga jedu. 
Tvrtka Nestlé nedavno je objavila vodič za djecu i roditelje sa savjetima za uzgoj organskog povrća, kao dio svjetskog programa Healthy Kids, koji se u Hrvatskoj pod nazivom 'VrtimZdraviFilm' provodi treću godinu zaredom.
 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju